Het is telkens weer een uitdaging om voldoende én goed opgeleide scheidsrechters te vinden voor al onze wedstrijden. Om tegemoet te komen aan de noden van onze club hebben we volgende richtlijnen uitgewerkt: 
 • U7/8/9:  Hier rekenen we op de ouders om te fluiten.                
  We zullen jullie ondersteunen met scheidsrechtersopleidingen en trainingsessies bij jullie thuismatchen op zaterdag.  
 • U10/U11/U12: We verwachten van ouders om ook hier in de eerste plaats de posities in te vullen, maar daarnaast zullen we ook  jeugdspelers (U14 en up) aanmoedigen om ervaring op te doen bij deze matchen. Scheidsrechters voor de U10/U11/U12 wedstrijden beschikken bij voorkeur over hun licentie.  Daarnaast verwachten we dat je de regels per leeftijdscategorie kent.  
 • U14/U16/U19: Ook hier verwachten we dat ouders de rol op zich nemen, alsook meer ervaren jeugd van onze club.  Om deze wedstrijden te fluiten heb je je licentie nodig. In 2020/21 moeten alle spelers vanaf u14 beschikken over hun licentie om te mogen SPELEN.   

We wijzen jullie er op dat het vinden van een scheidsrechter een verantwoordelijkheid van het team is.  Deze positie binnen het team opvullen moet het doel zijn van elk team.  

Hoe kan je je licentie behalen? 

Hiervoor moet je een online test van de VHL afleggen, je doet de test dus thuis, wanneer het jou past.  

 1. Stuur een mailtje naar sportsecretaris_hockey@bluelions.be om een persoonlijk account aan te vragen.  Vermeld hierbij het e-mailadres dat je wil gebruiken, je naam en tot welke ploeg je behoort.  Zorg er zeker voor dat dit e-mailadres verschillend is van andere leden van het gezin die ook een account hadden/hebben.  Je registreren onder je eigen naam is handig voor ons, zo moeten we niet gaan zoeken naar 'gelukzakje92' van de club!   
 2. Oefenen maar! 

Via deze webapplicatie (drillster) krijg je een aantal oefeningen, filmpjes, situatieschetsen,.. die jij via meerkeuzevragen moet oplossen

 1. Denk je klaar te zijn om het examen af te leggen?  Lees deze tips!
 • Het beste is voldoende door de oefenvragen te gaan van Drillster, die komen telkens terug tot je ze kent en komen ook zo opnieuw op het examen. Als je een oefenscore hebt van 90-100% kan je examen zonder zorg aan.
 • Let op: je moet minstens 80 % halen en bij tweemaal niet slagen is de mogelijkheid om het examen nog eens te doen geblokkeerd (zo wil men voorkomen dat je je examen doet zonder te oefenen.)  Is jouw account geblokkeerd stuur dan een mail naar sportsecretaris_hockey@bluelions.be
 •  

Bij Umpire vragen of moeilijkheden: umpire@bluelions.be

Hoe zal de club je helpen? 

We voorzien ondersteuning op matchdagen bij thuiswedstrijden.  

We hebben een programma om onze referees op te leiden en te erkennen.  

 

Onze aanpak: 

We verkiezen referees met een passie voor de sport.  Bij voorkeur fluit je wekelijks om zo ervaring op toen.    

We beschikken over een jeugd referee team.  Deze jongens en meisjes spelen hockey bij onze club (in de teams U14 en up) en beschikken over hun licentie. Ze fluiten meerdere wedstrijden per seizoen en krijgen extra begeleiding van onze clubumpire.  Zo krijgen ze feedback na iedere wedstrijd en worden er voor hen extra opleidingen voorzien.  Ze worden eerst ingezet bij de jongere teams (u9-u12) om zo door te groeien naar de wedstrijden op een volledig veld.  Omdat we ieder jaar meer teams hebben in de hogere leeftijdscategorieën is de nood aan ervaren referees die deze wedstrijden kunnen fluiten toegenomen.   

De club heeft een budget om onze jeugdleden die scheidsrechteren te belonen. We zullen dit blijven doen, maar enkel jeugdspelers die ten minste 5 wedstrijden per seizoen fluiten kunnen hiervan genieten.  

Heb jij jouw examen afgelegd en ben je geslaagd? 

Proficiat en bedankt! We zijn trots op jou!

We worden door de federatie op de hoogte gebracht en vanaf nu kan / mag je dus ook wedstrijden van U14 en up fluiten, maar nog belangrijker: jij bent nu perfect op de hoogte van alle spelregels.  We hopen dat we in de toekomst op jou beroep kunnen doen als scheidsrechter.  We weten dat dit niet voor iedere jeugdspeler weggelegd is, maar als je het toch eens wil proberen dan willen we jou bijstaan.  Ook ouders die dat wensen kunnen extra begeleiding aanvragen.  

Wil je een van onze vaste scheidsrechters worden, laat dit dan weten via umpire@bluelions.be  

We hopen dat velen onder jullie (ouders en spelers) zullen deelnemen aan onze opleidingen.  Een goede scheids is onmisbaar voor een schitterende wedstrijd.  

Sportieve groeten,

 

Denis Baudouin - Umpire Coordinator

James Gibbs -  Umpire Coach

Stijn Verschuuren - Voorzitter

Elco Berlemont - Club Umpire 

Hugo Vissers - Umpire Coach 

Sponsors

© 2020, website powered by Twizzit.com